Tuesday, November 9, 2010

Typo Seorang Blogger

TYPO? bukan TYCO ye, group animasi/imaginasi rekaan beradik bertiga KRU.

Dan bukan juga TYPOLOGY. Aku tak brapa rajin nak membincangkan jenis-jenis blogger yang ada di daerah kehidupan aku. Sbb aku bukan bizibodi sgt pun..Sikit-sikit ada la..hehe

Kepada para pengguna tetap papan kekunci teknologi terkini, pasti anda akan amatlah familiar dengan perkataan ini. Maka bagi mereka yang masih mengekalkan teknik konvensional penulisan berkertas, perkataan typo tidak akan wujud dalam kesalahan ejaan, kerana menulis adalah 'Writing' bukannya 'Typing', oleh itu 'Writo' mungkin adalah perkataan yang sesuai bagi cara penulisan begitu.

Pernahkan anda disound sebegini,

"Bro, asal la salah eja word "Floccinaucinihilipilification" tu...Sikit punya senang je pon"

atau

"Eh, ko mmg tak reti mengeja ke haa? Perkataan Assalamualaikumwarahmatullahhiwabarakatuh pun eja tak betul. Ada hati nak tulis blog~ "

(dialog adalah rekaan semata-mata, orang Malaysia semua berbudi bahasa la..tegur pun mesti cara berhemah kan?..heee)


Ehem... dan aku sebagai seorang yang memang terkenal sebagai seorang minah typo, bukan setakat typo penulisan, kadang-kdang 'typo' aku juga berlaku ketika percakapan aku berlangsung. Tak caya? Tanya kawan-kawan aku yg disayangi. Betul tak kawan-kawan?

Aku memang akan tergelak balik bila aku baca entri blog aku sebelum-sebelum ini dan segala bentuk typo pernah terjadi.

Antara yang paling di ingati adalah..


Anda sedang bershopping dgn boypren anda, anda ingin bertanyakan pendapay beliau tentang pakaian yang kita baru ambil dari rak display,

Sanay wala na wakas?(betul tak eja?serius aku tatao) Panday tambi? Wat r u trying to say hay hay??


Dan juga...

Sedikit sneek peak on wat happen on that day.....

Peak?? watdawat? Menuju puncak gemilang cahaya???hahahaha cheh


Dan juga

Jai BE SAFE ON THE ROAD, GOING TO FAST IS DANGEROUS

Jai?? U got to be kidding me...Jai mna pulak neh.... (dem~)




Dan juga


Kalau eksiden je mesti eksiden, kalau tak eksiden, cun je jalan tu even kereta berselisih 5cm dari bahu ke bahu.

Wat!! Who wrote dis?? (simpan muka bwh tilam~huuu)



Dan juga

..............


macam2 lagi la..if korang ada terperasan ke-typoan aku di mna2 entri hatta di entri ini sekalipun, mohon maaf beribu batu sbb aku mengaku aku rabun. gagagaga

peace~


murni tak niat aku mencari kesalahan sendiri? (terus jadi tak murni sebab riak)




p/s : boleh tambah nasi...silakan..(JANGAN!) hihi

8 comments:

ms.Teddy said...

i suggest u masuk persatuan salah ckp di facebook..ramai yg senasib..

alyaanajwa said...

haha dh lama dh boleh jd pengerusi majlis kalau masuk..hehe

finasafa said...

jangan orang lain xtau..alya ni time cakap pun bleh typo! hehe...sori al..hikhikhik..cakap tunggang tungging..:p

alyaanajwa said...

finas : rahsia kerajaan jgn dibongkar! haha

suehana said...

lately ak jumpa something. dia tulis gini:
".... i've road your writing before. it was so interesting!"

terkedu ak kejap terus blur. past-tense read: road ke? huuu

(tidak dinafikan ak trus goggle translate n yahooing. ceh!)

Along Tapa said...

benda biasa...kengkadang aku dah check banyak kali..kompem takde typo...tgk2 berlambak typo...sadis giler...

Gorengbaek - cerita pasal rokok...Meon kata

Hangit habis dah - Kurang hajor ke kurang di ajor??

alyaanajwa said...

sue : biasa la tu...aku slalu je dpt msj, "hi, wat language is u talk?"... apakah? haha

along : dh jadi habit lot..hehe

alyaanajwa said...

cheh..reply komen pun boleh typo jugak... *merujuk kepada komen atas neh kpd along tapa. *lot = KOT.