Wednesday, November 10, 2010

Pagi Yang Sedar Menjamin Masa Petang Yang Cerah

Hai Hai Hai..Kembali Bersiaran Dalam Rancangan Selamat Pagi Manusia!

Segarkah anda pagi ini seperti ayam yang baru disembelih dan dijual di pasar? Jika tak segar, dun wori. Saya ada penyelesaiannya. Nak tahu mcm mna nak mendapatkan kesegaran pagi serta merta tanpa meningkatkan pemanasan global dunia? Lets cekodok!

Pertama
Ketika bangun pagi, perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah BERENANG GAYA PATRICK STARFISH DI ATAS PASIR. Ilustrasi ini mungkin membantu.


Faham tak? Harap maaf, video ilustrasi oleh alyaa najwa tidak dapat diupload.Cara ini adalah cara termudah dan tidak memerlukan bahan tambahan dan peralatan sampingan, hanya memerlukan daya usaha dan cita-cita. Bukan hanya dapat mengurangkan ketegangan otot serta urat-urat anda, malah anda rasa berdaya untuk membuka mata pada pagi yang hening.... iyarkhh~


Kedua
Juga cara yang percuma tanpa faedah, eh, tanpa kos. Iaitu...LOMPAT BINTANG.

tgk tu..bagus keluarga haji azmir neh. sama-sama nak menyegarkan diri. macam ni la baru keluarga sihat.~ =)
(taken from keluarga haji azmir fotopages).So, lepas mandi or sebelum mandi or bila-bilalah sebelum korang keluar ke tenpat destinasi, korang buat lompat bintang paling kurang 5kali pun jadi la. Kompem korang segar-bugar seperti Sazali Samad baru lepas lumur minyak untuk pertandingan bina badan. Segar bukan? (euww~)


Ketiga.
Haa...penggunaan produk untuk mandian juga merupakan faktor penting menentukan tahap kesegaran pagi anda. Bau dan aroma yang bertepatan dapat menjana reseptor penggerak anda. Of cos la kan, takkan la korang suka bau sabun badan yang busuk? Masuk toilet je terus pitam,lantas amek MC tetiap ari sebab terbau aroma yang 'menusuk' kalbu setiap pagi. Takpun pegi keja/kelas dalam keadaan separa sedar ala zombie kampung pisang berbedak sejuk.

Antara pilihan-pilihan produk aku yang dapat memberikan aroma kesegaran adalah yang mempunyai based LAVENDER. Cos lavender can create a soothing and calming effect that will also work as anti-depression therapy.(tension sbb kena bangun pagi boleh dikurangkan). As for me, i will definitely AVOID the FRUIT BASED shower foam/sabun buku like orange/grapes/etc cos i dun want the feeling like eating my soap while taking my bath....huhu

Palmolive is the best Lavender Based shower foam in terms of the smell...But dun really like the sticky effect afterwards, payah nak bilas.

LUX's smell is the best! Various of refreshing aroma are available. I've tried, the blue one (pa nama tah), the purple (tak igt nama gak) and also the white one. Quite satisfying~ wangi2..and paling penting,senang bilas.

Bagi yang agak 'berada', boleh la p beli product yang lebih berjenama, sabun mahai kompem korang appreciate nak guna,guna setitik pun terus celik mata korang dan segar..(even tak best takat mana pun sabun tu~)


Keempat.
Dengar hitz.fm, hot fm, fly fm dan apa jua radio kegemaran anda yang mempunyai segmen pagi. Pasti anda terhibur. (takde eleboration..dengar je la radio tu)


Kelima
Get urself a simple and sufficient breakfast. Tak kisah la even sekeping roti pat segi (biskut kering) sekalipun. And a cup of ur favourite drink.Kalau malas, drive thru Mekdi or Kepci. Habiskan paling kurang RM5 terhadap meal yang menambahkan kolesterol. Breakfast is very important k. Serius2. Cos without having any meal/drinks from the moment u wake up, ur blood glucose level (glucose blood level? bloody hell level? watever) will getting lower and lower, this will cause dizzyness and low productivity kepada para pekerja.

So guys, sampai je office (if tak beli apa-apa breakfast) silalah serbu pantry. Bancuh neskepi classic (pilihan hati), setengah sudu teh neskepi classic (hidu dulu aroma mengasyikkannya) bersama 2.5 sudu teh gula halus, dicampurkan air panas dan sejuk untuk menjadikannya suam. A couple of jacobs wheat crackers disapu dengan peanut butter grape sudah cukop untuk brekpes saya. Now, i'm ready to update blog! Eh...to work!


Keenam.
All works and no play make Jakri a dull boy. U know wat i mean~ Kamonlah, we need some booster to make us hepi untuk memulakan 8 jam(konon) pekerjaan yang meletihkan (konon jugak). Apa cara saya 'beriadah' sebelum bekerja? I layan benda neh.

kihkihkih....

waktu lunch kalau dh abeh boring, aku layan benda neh..


Oggy And The Cockroaches. Watch more top selected videos about: Baby Laugh, Late Night with Jimmy Fallon

Laughter is not the best medicine, but at least it still one of the medicine~


Selamat mencuba!

8 comments:

Adian said...

petua berguna, i like this!

alyaanajwa said...

makasih tuan! hehe

suehana said...

sedar? segar? mana2 pon boleh~
hik3.
ak slalu minum 100plus tangy tangerin.. ahaha...
sengal...

Suehaily Mohd Jiwa said...

bila-bilalah sebelum korang keluar ke TENPAT destinasi??haha,,typo error nooo

no keenam tu cara penyelesaian paling bernas sekali!haha

Chuck Revenge said...

buka blog i. ada award untuk u. :)

alyaanajwa said...

sue : betul la sedar. nak bagi segar kena sedar dulu la..kihkih

alyaanajwa said...

elly : eh, mmg ada perkataan tu..tatao ke? check kamus dewan..hehe

alyaanajwa said...

chuck : wah! terharu!