Tuesday, August 24, 2010

Pantang dan Petua orang tua-tua dijamin benar Part 3

Mana part 2? haha aku malas nk sort out balik entri2 lama...trima je la part brapa pun aku nk letak..ada org kesah ke?hehe ampun.

Hari ni nak share beberapa petua yg melibatkan hanya satu jenis penyakit (kot) yang sering terjadi kepada diri sendiri dan baru2 ni terjadi kepada my hubby. hehe.. terimalah...


Petua Melegakan Sedu
Sedu. Bukan senduk. Tao kan apa itu sedu? Atau dalam bahasa omputihnya, HICCUP. aku pun tatao apa penyebab sebenar sedu ni, tapi menurut cakap2 sekitar yg pernah aku dengar adalah disebabkan kekurangan oksigen. Kalau kurang oksigen bukan K.O terus ke? Takpe2, aku rajin sikit, meh aku attach sikit explanation dari segi medical.

hiccup
[hik′əp]
a characteristic sound that is produced by the involuntary contraction of the diaphragm, followed by rapid closure of the glottis. Hiccups have various causes, including indigestion, rapid eating, certain types of surgery, and epidemic encephalitis. They can also be caused by or associated with abdominal distension. Most episodes of hiccups do not persist longer than a few minutes, but recurrent and prolonged attacks sometimes occur. The condition is most often seen in men. Sedatives are used in extreme cases. Also spelled hiccough. Also called singultus
 -Mosby's Medical Dictionary, 8th edition. © 2009, Elsevier.

amacam? macam buat thesis tak? siap ada sumber plagiarism di situ supaya tidak disaman kelak. Walau apa pun penyebabnya, aku bukan nk membincangkan tentang penyebab berlakunya hiccup, kang smpai esok tak abeh dok berdebat dengan pakar-pakar medikasi. To cut it short, petua-petua melegakan hiccup ini didapati dari pelbagai pelusuk rakan-rakan yg aku kenali dan juga dari amalan keluarga aku sendiri.

1. Minum air dengan cepat dan sebanyak mungkin sehingga rasa nak termuntah. (mengapa? jangan ditanya..tatao! just do it! dun ask!)


2. Swallow a teaspoon of sugar. (petua abah aku) Korang amek gula halus, gula yg bancuh air tu la, bukan air gula, bukan gula kasar dan bukan juga gula icing yang nk buat kuih raya tu. Korang masukkan dalam mulut, kulum atau swallow gula tu pelan2 smpai abeh, tapi kena cool, takleh buat dalam keadaan kalut. Insyaallah lega.


3. Tarik nafas dan tahan ketika hiccup hendak terjadi.Means, hiccup tu dah terjadi tapi kan biasanya akan berterusan smpai saket segala organ dalaman ditarik2. Bila sedu tu nak terjadi lagi,cuba tarik nafas dalam2 dan try tahan nafas,kena lawan sikit hiccup neh,baru dia sedor diri. Kalau tak mampu melawan, boleh cuba teknik seterusnya.


4. Letakkan tuala basah di atas dahi (petua dari huzairie majid). Tak pernah try lagi, maybe boleh lega...jum terai.


5. Terkejutkan diri anda seperti Rugrats. (petua dari my hubby). hahaha ni pengaruh citer kartoon byk sgt neh. tapi betul la...tgk bukti ni





kan betul? tapi, ada jugak kebenarannya, kajian mengatakan, dengan mengalihkan perhatian anda kepada perkara/benda lain akan menghilangkan sedu anda.So, adakah sedu hanyalah penyakit psikologi? Ada sesiapa boleh jawab? Sila2..anda dialukan.


Korang boleh visit this web untuk dapatkan cara menghilangkan sedu dengan lebih detail. click SINI SINI.

6 comments:

fiezafz said...

kalau baby sedu sila letak tisu basah atas dahi, bila tisu kering, sedu pun hilang. tak sure orang tua pun boleh ke tak. HAHA

alyaanajwa said...

fieza : kalau baby letak tisu, org tua kena letak towel la, besar skit

syuhada said...

yg sal bg terkejut 2 mmg betol alyaa.sbb klu kat luo ngra mmg org2 sana nk bg hilang sedu dia akn tiup beg ketas yg kta dpt tym nak nek flight 2.pas2 letupkan..berkesan kot..

Efirul said...

kalo d kwsn utara china n mongolia diorg tuam air batu dlm stoken kt tekak,,,

alyaanajwa said...

Syuhada : oh.. Mmg btol2 berkesan eh? Nak try ar nnt hehe cam comel ja

efirul : tak abeh2 ngn stoken ang noo

yin said...

aku slalu guna cara ni:

tarik nafas dalam2 n tahan selam 10-15 saat...sampai sedu tu xda..konfirm berkesan..pernah suh budak yg mabuk,tersedu try...n berkesan..he3..dia sgt wish tq..he3