Tuesday, August 24, 2010

international women's day kah?

ketika sdang bekerja smbil mendengar radio, terdengar la di radio ni dok ting tong ting tong ckp pasal gender, cam which gender is better..bla bla bla...then suddenly that deejay mentioned bout one thing, "Happy International Women's day!!"

Aku pun mula tertanya2, oh..ada eh International Women's Day? Sepanjang hidup aku, hanya beberapa hari keraian yg sama jenis begini yg aku igt, iaitu Hari Buruh (sebab cuti umum), Hari Guru (sebab masa sekolah kena paksa beli bunga kt cikgu) dan juga Hari Berpuasa dan Raya (tu pun sbb mesti akan muncul pakcik otai duduk atas kerusi pakai baju melayu buat pengumuman menggunakan skrip yg sama sejak 20 tahun yg lalu).

Maka untuk memastikan kebenarannya kata-kata deejay tersebut, aku pun google la International Women's Day. Teka apa aku jumpa???

Sedikit petikan dari website yg dijumpai...




INTERNATIONAL WOMEN'S DAY
Each year around the world, International Women's Day (IWD) is celebrated on March 8. Hundreds of events occur not just on this day but throughout March to mark the economic, political and social achievements of women.


aaaaaa.........hari ni brapa haribulan? aku salah dengar ke tadi? ke deejay tu buat hari dia sendiri..ke aku tak dengar topik yg dibincangkan tu secara penuh, dats y aku salah faham..haha tatao2..


neway, i've come across sumting quite interesting especially for the lady out there. You must cekodok this website, anda akan mengetahui dengan lebih lanjut tentang wanita-wanita di seluruh dunia dan anda pasti akan bersyukur dengan keadaan di negara kita yg terchinta ini kerana di sini, wanita di layan dengan sama adil dan saksama. Kecuali kalau ada case on domestic abuse tu, aku consider lelaki yg memukul wanita itu adalah sangat DAYUS dan patut disunatkan buat kali kedua! 

sedikit petikan dari web tersebut.

Women burn themselves to flee abuse  

Nov 17 - Afghan wives choose to burn themselves to death to escape a life of domestic torture and abuse.

 



kejam kejam!!

let's cekodok INTERNATIONAL WOMEN's DAY website untuk keterangan lebih lanjut.

5 comments:

Ct DJa said...

erk! maybe mlaysia amek tarikh laen utk smbut women's day atas sebab2 yg laen kot? tp nak tmbah perencah, so ltak la international tuh. heee :D

Danial Ikhwan Jaafar said...

haha lawak la deejay tu.
on a serious note, memang kejam. rasanya kebanyakan wanita di malaysia masih lagi dikira bertuah. tu jadinya kalau laki entah hape2 punya ehem-bangang-ehem..

alyaanajwa said...

ct dja : haha maybe la..

danial : betol!! ish2 tak patut tul

abma said...

yup...betul kata CT yang Malaysia menyambut hari Wanita pada 25 August tiap2 tahun.
Well, bukan setakat wanita saja, semua yang jadi anak Malaysia should be proud that we are Malaysian.

alyaanajwa said...

abma : oh, new info for me. thnx. maybe aku slah dgr kot 'national' jd 'international'. hehe yerp, proud to be malaysian!