Wednesday, February 17, 2010

Walaupun anda perempuan tetapi anda tidak semestinya...




Walaupun anda perempuan tetapi anda tidak semestinya perempuan.

what?

Oh.. ayat yang sebenarnya adalah... Walaupun anda perempuan, anda tidak semestinya mempunyai atau wajib mempunyai  benda/barang/harta benda yang kononnya wajib atau perlu untuk menggambarkan anda seorang perempuan.

Faham tak ayat di atas? Kalau tak faham jugak, meh aku nk eksepeleng skali lagi dengan ayat yang lebih bermakna dengan menggunakan Kamus Dewan Rakyat sebagai rujukan.

Sesetengah orang mengatakan bahawa jika seseorang perempuan itu tidak mempunyai peralatan/barang/tools/hardware hatta sikap 'girlish' skalipun, maka perempuan itu tidak layak di panggil perempuan sejati. Sejauh manakah kebenaran itu? Mari kita sangkal ayat penyata di atas satu persatu menurut pandangan aku dan sebahagian wanita yang mungkin juga sama spesis dengan aku.


Antara checklist kononnya 'WAJIB' ada bagi seorang perempuan, adalah:

1. Baju, aksesori, kasut, tudung, handphone dan sebagainya yang berwarna PINK.

2. Kasut tumit tinggi yang melebihi kadar norma wanita biasa yang bukan bergelar supermodel

3. Peralatan make-up seperti lipstick yang pelbagai skema warna, pemerah pipi, pembayang mata,bulu mata palsu dan sebagainya yang menggambarkan kepalsuan muka anda semata-mata. (aint natural beauty is da best of all?)

4. Dress-dress girlish yang berenda-renda bagai nak rak

5. Baju berkilat-kilau glitter bling-bling yang boleh mengaburi mata polis trafik di kala berada di tengah sinaran matahari

6. Kaca mata hitam (shades) berbentuk seperti Nicole Richie yang keluasannya menyamai 3/4 luas permukaan muka anda

7. Note book atau diari berwarna PINK berserta pensil berwarna PINK yang dihiasi bulu-bulu geli (goli den~)

8. Menggemari Paris Hilton lebih daripada Avril Lavigne

9. Menganggap bahawa Christiano Ronaldo sangat hensem.(never!)

10. Seorang perempuan tidak sepatutnya tahu untuk menukar tayar kereta yang pancit

11. Big fans of chocolate and flowers especially roses (hell no~)

12. Suka bergosip dan mengumpat (macam takde keja lain nak wat)

13. Tak tahu nak drive kereta manual dan wat side parking dengan perfect. (see da footing la..)

14. Tak boleh buat keja sorang-sorang, mesti always rely on people teman jugak.

15. Suka shopping! (hahahaha opss..)


So..If seseorang perempuan tu tak termasuk dalam senarai di atas, adakah dia tidak layak digelar sebagai perempuan sejati?

8 comments:

♥ Miss Tating said...

smua tu aku xda,camna ni? hahaha..~~~

alyaa said...

haaa...jgn kata ko je xde..aku pun xde semua tuh accept yg last skali..haha welcome to da club!!

suehana said...

kalu pompuan kne ade semua benda tu baru nama perempuan, wanita pulak mcm mne? kita ni kelas yg mne 1?
huu.. pompuan n wanita ada beza?

alyaa said...

perempuan ngan wanita tak sama eh? kalau kt indonesia, mana ada perkataan wanita..semua dorang sebut perempuan je. ambil contoh lagu perempuanku irwansyah tuh..

dan contoh sperti, perempuan melayu terakhir dan wanita melayu terakhir. sama tak rasanya? hmmm~ (kamus dewan di mana dikau?)

gO mi NaM said...

sy suke perempuan yg ranggi dan elegent..tidak terlalu ayu dan menampilkan peribadi yg sukar dipermainkan oleh kaum lelaki..senang cerita yg tidak mudah dicairkan dgn janji manis yg akan masam akhirnya..

alyaanajwa said...

gO mi NaM : means independent women la kan? true true!

suehana said...

heheh.. lagu pencinta wanita irwansyah tu gne word wanita..=P

ikot pemahaman n rasa hati serta persetujuan minda aku.. perempuan is overall, but wanita kinda specific to a group of perempuan..

wanita lebih terjaga peribadi in n out, something like that..

wanita, betina etc2.. tu semua under perempuan..

sekadar pendapat.. hua3
=)

alyaanajwa said...

tapi org kelantan semua perempuan dorang pnggil "tino" aka betina gak kan? hmmm cmno tuh~