Wednesday, May 18, 2011

Ai De Beijing Part 1

olaa..as been promised before, aku ada mentioned bout nantikan entri 'Ai De Beijing' in my previous entri... Gapo dia 'Ai De Beijing' neh?

title entri hanyalah sekadar propaganda media shaja, sja bagi gempak sikit mcm ada crita2 cinta di negara lain gitu, mcm la jugak kisah cinta antara benua...kalau bercinta kat luar negara je mesti macam lagi cool gitu if compared to chenta di dalam negara. Cuba kalau letak title Ai De Aloq Mengkudu, ada org nak tgk tak agak2?

sebelum proses melalut lebih kelaut, apa kata kita mulakan je.. ok..redi?

Tanggal 7hb Mei 2011 yg lalu, aku berserta 9 lagi rakan2 seopis (office trip) telah selamat bercuti di negara yang penuh dengan manusia berkulit cerah serta berambut lurus iaitu China, specifically Beijing and Tianjin. Terima kasih kepada Air Asia X kerana telah merealisasikan impian 10 orang terlibat untuk ke China buat kali pertamanya (ada yg second time). Kitorang start booking tiket neh masa time Matta Fair bulan Mac lepas kalau tak salah, time tu ada promotion Air Asia dan juga MAS, kalau ikutkan harga tiket yg lebih murah, MAS punya tiket adalah lebih murah tetapi bila tup tap tup tap campur air port tax bagai, total semua MAS lagi mahal dari Air Asia (sebab tax MAS lagi mahal berkali2 ganda dari Air Asia). So dipendekkan crita, terpaksa lah kami book tiket Air Asia(terpaksa la pulak). Total cost for per person air flight is around RM1000 jugaklah, tambah luggage ngan makanan in flight skali. Terpaksa amek makanan cos flight duration yg agak lama, kang mati kebuloran (terpaksa lagi~).

As for luggage, untuk perjalanan pergi ke Beijing (landed in Tianjin), kitorang tak amek semua orang ada check-in luggage, just half of us je ada check-in luggage cos masa pergi, bawak beg kosong sudah, balik nanti yg nak penuhkan beg. Jimat la skit... Ada pro n cont antara Air Asia ngan MAS nih, if MAS, meal and luggage are included but not for Air Asia...Tapi tup tap tup tap tambah tolak darab bahagi, sama je dua2 syarikat penerbangan nih~ Mana ada org buat bisness tanak untung maaa...haiyaa.. Tapi satu je yg sangat membezakan antara MAS dan Air Asia. MAS naik flight kat KLIA...KLIA takyah jalan srabut2 celah kapal terbang cari flight sendiri..dari terminal masuk terus je dalam flight, kalau Air Asia naik kat LCCT, pening gak la nak tau yg mana satu kapal terbang yang bakal dinaiki sebab kena berjalan sendiri ke flight, silap naik flight terlepas ke Mumbai...tak pasal kena p jumpa Shah Rukh Khan

Check in flight and onboard pada pukul 8.00 pagi, mata dah mengantuk, so terlelap kejap...Tapi bagi aku yg cukop pyh nak tido dalam posisi lain selain berbaring, memang tido2 itik je la jadinya. Bangun tido, makanan ada depan mata, so makan la makanan yg ada tanpa memikirkan rasanya. Boleh la tahan~

chicken kung pao aka ayam masak kicap


bila dah boring~


After 6 hours of flight duration, finally we reached to our destination. The flight touchdown at Tianjin Binhai Airport around 2.30pm (masa Malaysia dan China adalah sama, cmna jadi camtu pun aku tatao cos i thought theirs would be earlier cos they are more to the east, cek tatao~).


 our airbus~ comel muncungnya



yerp, tepat skali ingatanku...pkui 2.30 we arrived in Tianjin

i dint seat next to the window, so i missed the aerial view of tianjin..huhuhu

since we are using the travel package booked earlier in Malaysia, so we got a tour guide! yeay! from Tianjin to Beijing, we traveled in a coaster. Just nice to fit up to 15pax i guess. On the way to Beijing, first thing yang paling menarik aku nampak adalah...


see the signboard...comel kan?? hehe cam tak serius je..in fact mmg semua signboard dorang is cartoon based. Educating while entertaining.. haha nice one~


Jangan tidur sambil memandu atau Jangan memandu sambil tidur! Atau Walaupun Anda Tertidur, Jangan Sesekali Melepaskan Stereng!


After reached Beijing, first place the tour guide took us is the JIN SHA THEATER. Bukan tempat untuk menonton wayang tongkoi (opera cina) ye rakan2, tetapi untuk menyaksikan persembahan AKROBATIK.


 can anybody pls tell me the exact meaning of the sentence? konpius~




The show is awesome but it's quite typical like wat we can watch in the hollywood movie(banyak sgt pengaruh barat)...but in actual life scene, it takes whole lot of concentration and perseverance to do all the stunts. Wat we see in the movie is always involving the camera tricks, editing and so on.. So, this is the real action bebeh. Sumting dat we cudnt reli see in Malaysia actually. Must watch!

Lepas dah tgk show, lapaq la pulok~ Now, here comes our first meal ever in BEIJING! Mental dan fizikal dah bersedia, kalau sedap, kita lantak byk2..Kalau tak sedap, kita lantak jugak sebab lapo nak mampoih dah... Dinner at JUDEHUATIAN RESTAURANT

front view of the Restaurant.


certified halal..insyallah~









 looks quite similar to wat we usually ordered in malaysia rite? but the taste is completely different! Indah rupa dari rasa...haha but, it's not that bad cos still boleh telan lagi...

After dinner, we went to our 'rumah' untuk hari2 berikutnya, UNLUCKILY, our hotel's location is not at the central of the Beijing itself, quite far away from ketamadunan.(okey, yg ni exaggarate sikit)... The point is, nothing much to explore during night time cos sekeliling hotel yg kami duduk, just ada kawasan perumahan n kedai makan non-halal. Sedih...but the hotel is quite ok lah~ Padan lah dgn regenyeee...

Taishun Business Hotel. 3star hotel.


These pictures are courtesy of google. Tak tercapture pulak gambo hotel cos badan ngan minda dh tersangat letih, nampak katil je terus nak terjun. skali terjun....katil keras kedekong, bantal lembik lemah gemalai...fine~ tapi menurut kpercayaan org china, bantal dan tilam yang baik bagus untuk tulang pertumbuhan tulang belakang kanak2... nak kena tny duta tilam lembut, si eric leong nih...betul ke?

zzzzzzzzzzzzz

And it's the end of day 1....nothing much to tell cos xde pahpe sgt on day 1... so stay tune for day 2!


6 comments:

neldras said...

KL ngan Beijing terletak pada 1 garis masa yg sama iaitu GMT +8.00. sbb tu waktunya sama. layan baca entri al. rasa mcm dok kat beijing gak.

alyaanajwa said...

oicccc...patut la...baru chek tao.. oho tenkiu2

nizamsani said...

wah.beijing.

alyaanajwa said...

=) org tanggung~ leh la g..hehe

Izuan Idris said...

weyh, ko g beijing??
bapak best..
sedap tak babi kat sane??
(soalan yang kurang wajar dan kurang ajar)

aku buat soalan baru, soalan tadi abaikan..
senang xcarik makanan halal??
hahaha..

alyaanajwa said...

Izuan idris : haa psal babi sedp t aku cite.. Hahahaha psal makanan halal pun t aku cite. Teruskan membace! Hehe