Tuesday, February 8, 2011

Akhirnya Terbongkar Jua Gambar Panas Seorang 'Arkitek'

ramai yg bertanya, mcm mana saya kekal muda dan bertenaga, rahsia saya...zell-v dengan ekstrak placenta biri-biri....eh....bukan haram ke pakai benda tu? ...back to topic..


who am i? I'm spiderman. chet.. The truth is..I am an Architect. Yes. indeed. I'm a Part 1 Architect, got my Bachelor of Science in Architecture Hons. from a local uni. Im not an artist, not a full time blogger, not a model (pantang nak glemer je mesti nak jadi model, pantang model je mesti glemer..ish2) bukan juga seorang penyair, meh syair too nehii....working at a cute architecture firm sumwhre in selangor. I'm no longer a student. I've been blogging since 2009...haa dah dua tahun tapi im not as famous as any blog yg baru 6 bulan je dh ada 1000 followers cos i dun put cute pixta at every single entry untuk tarik perhatian ramai untuk memuji jerawat anda(tudia paku...)mahap la kalau terasa~ akak tak berniat...(lalala).

neway, it's good to see such youngsters ramai yg mula berjinak2 dengan dunia blog ni, tapi yg penting kualiti okeh, bukan kuantiti. Dats the most important thing that i look for in any blog that i want to follow. frankly speaking, i dun really founder on daily diary blog yang penuh dgan muka owner sendiri sepenuh3 skrin yang ada, dengan caption 'saya tak cumel kan?'..cos the caption is actually to provoke or actually untuk tarik perhatian orang supaya membantah pernyataan yang diberikan. Kalau ditakdirkan ada seorang yang mengaku caption itu, "haah, mmg buruk pun, baru sedor ke~", mula la nak buat entri emo dengan caption berbunyi, 'Ini Belog Aku, Suka Ati Aku La!!!'...

Oh kamon, me pangkah u. Titik.

ramai yang tak percaya yang aku neh bukannya masih student yang berusia ujung belasan atau baru masuk 20-an (angkat bakul mengaku muda). ye adik2, akak neh dh pertengahan dua puluh hannnn dah pun ye adik2... dats y akak neh jarang2 sgt nak update belog kerana kekangan masa yang amat terhad, tidak seperti zaman belajar dulu. there r sooo much..loads loads loads of free time for u to enjoy urself, do things dat u love, lepaking, blogging as much as u want. I do missssszzz my study period. Seriously.

Akak paham, bagi adik2 yg masih di bangku sekolah/kolej/universiti mesti rasa cam tak sabarnyaaa nak abihkan  study tu, nak keje cepat2 nak pegang duit banyak2. Memang konfirm la tu azam tahun keberapa pun bagi seorang pelajar. Tapi...Satu je nasihat akak, DUN U EVER WASTED UR PRECIOUS STUDY TIME. Seriously. ehem...Serius2. pardon my english, i lepas SPM je~ =P

Nak tahu kenapa?

Fakta tentang bekerja.

1. Kerja tak boleh ponteng cos it's about dollar and cents. Every seconds of ur working seconds is moneyhh bebeh. Korang amek cuti before provision period korang abeh, maka alkisahnya maka ditolaklah gaji anda mengikut bilangan jam dan hari yang dicutikan. Tapi kalau study, setakat shari dua ponteng tu, tak jadi hal lah,,, Unless korang mmg tak jenguk batang idung langsung dalam dewan kuliah. Tu pun siap boleh suroh member sign attendance lagi tu. Masa keje ingat korang boleh tolong sign2 depan bos ke? Alamatnya RE-Sign la korang~


2. Kerja takleh masuk lambat walau seminit (bagi bos yg sgt particular dan strict).Silap pasang kuda2, menanah la telinga tahan maki-anaksunamun. Zaman belajor, stakat masuk lambat 15 minit tu lumrah la.....walau budak paling skema dalam alam semester tu pun konfirm akan lambat seminit dua sebab singgah koperasi beli cekelat sebijik dua tamao bagi mengantok konon. Bagi yang tak dak langsung gene skema dalam badan tu memang sah2 la paling awal akan masuk selepas 40 minit lecture mengajar. Silap2 dia masuk selepas lecture tu keluar. Haa.. dia jadi orang paling awal untuk the next kuliah.



3. Gaji tinggi? Hareeemmmjadahhhhnyaaaa tinggi~~~~ Kucing korang berdiri dua kaki lagi tinggi kot. Nak gaji tinggi, sila apply customer service. Basic saja dah RM2500, tambah ngan elaun RM600, leh dah dapat RM3k. Architect tak kaya eh? Jawapannya, it will takes u more than 15 forking years baru la korang leh sempat bau duit dengan selesa.Dengan selesa, bukan dengan bahagia. Dengan syarat,kena jadi bos. Yang makan gaji bawah2 neh..kayap kurap ketuat kematu.



4. Time study, mak ayah leh sponsor sikit2 yang mana 'terkurang'. Dah keja takkan buat muka tak malu mintak duit kat mak ayah lagi kot.. Mak ayah kita tu bukan gabenor bank negara yang akan me'laku'kan sehelai kertas kosong dengan meletakkan tanda tangan beliau.Kalau buat survey kat shopping mall, golongan yang paling banyak bershopping menghabiskan duit adalah pelajar. hahaha It happens to me jugak kot, time study lah time paling banyak bershopping macam2, pas dah keja, i cant even get myself a silly shirt since pass a year. Seronok ke camtu? Nehi nehi kabhi nehi.


5. Student boleh dapat student price di mana jua, dari karoke jamban sehingga ke wayang gambar, sehingga ke boling arena dan juga dobi dan juga sehinggalah ke kedai AmeerAli dan Fariz Majoo. Padahal student lagi banyak duit dari orang yang bekerja! chet poodah hahaha (jangan marah ye adik2..ini berdasarkan kes peribadi)..



6. Last but not least, everyday u wake up at 7 am in the morning or earlier then went back home at 10pm or later, repeating the same routine for 5 days a week... is not an interesting thing to do at all. Kalau student ada kelas, bukannya tetiap ari ada waktu pagi2 buta matahari pun tak sempat nak naik lagi. Silap2 matahari terpacak dulu, barulah pelajar ni nak terpcak depan toilet tunggu turn nak mandi. Kan kan? Hari takde kelas, leh tido sewenang wenangnya tanpa gangguan tugasan dan dateline yang akan menyebabkan kerugian berjutaan ringgit jika tidak dipatuhi. Time  study,paling terok pun kalau tak submit assignment,kena amaran dulu, kalau amaran dah tak lut, baru la anda akan menerima surat chenta untuk memanjangkan tempoh pengajian anda kerana sikap anda yang terlalu sayangkan kolej/universiti pengajian anda.


Ok. Dah penat melalut. Isi-isi di atas tidak ada kaitan dengan tajuk entri, Sekadar berkongsi peringatan kepada adik2 yang tak sabar2 nak bekerja sehingga mengabaikan masa-masa keemasan di pusat pengajian.


When i recall back all of my entri, baru i perasan sumting u, i tidak mengenalkan diri i langsung kepada khalayak ramai. Asyik melalut je, tapi orang tak tahu pun i neh betol2 manusia ke, kambing ke, lelaki ke perempuan, tinggi ke rendah, perasan cantik ke tak, gewdixx (muntah ijau) ke tak.. You all nak tengok gmbo i dlm entri i pun jarang skali muncul di screen pc anda, sebab akak tak reti la nak buat entri yang tunjuk mata i yg 'cantek', rambut i yang 'mengurai', pipi i yang 'gebu' dan bontot i yang 'menawan' gitu.. hehe jangan maraaa~

Tapi untuk pertama kalinya lah, dan maybe yang terakhir, i akan sertakan entri ini dengan gambar yang sangat2222 banyak agak korang tak rasa nak tgk akak lagi dah lepas ni, silap2 korang boleh unfollow akak gitu...oh jangan..hehe

tadaaa... memperkenalkan tuan blog ini!

 ini telinga daaa











































same but not similar...sama tapi tak serupa lah





























thanx ipod, for being my loyal mirror~



and thanx to Creeperz Photocraft for the splendid photos!

 ini my luvly photgrapher...=)  heart yuuuu



speky me! cant wait for this photos to be uploaded..not this...i mean, tu tu..dalam kamera tu..hehe


dah menyampah dah tgk muka tuan punya belog? ok, janji tak buat dah. hehe

18 comments:

farsa fira said...

haha...=)
cantik

Along Tapa said...

habis2 tepi jalan gak ko posing..adess...

jarang buat entri rage...ada orang cucuk jarum kah?? :D


Gorengbaek - Cerita pasal valentine's day..apa kata korang

Hangit Habis dah - Ke mana aje baran ko tu boleh pegi...

alyaanajwa said...

farsa fira : makasih..haha

along tapa : jarang kan? sebab tak rewti lar nak gewdix...kihkih xde sp cucuk pun, sje je... buang tebiat

finasafa said...

ok.dah boring tengok owner blog ni.podah chit.hahaha.
(jangan maraaa...hahahah)
rindu seh time stay up kat studio.sejukkk je..haha

alyaanajwa said...

finas : aku pun cam boring asyik tgk ko je...haha tu ar, time study best..takde duit pun tak pening pale sgt, time keje takde duit, leh mati woo...huhu rindu studio~i

Nadzmy said...

Huhu..terbaik...

alyaanajwa said...

nadzmy :tengs!

fara-D said...

hahaha. info yg i BARU dpt dr my sis:
technician tnb.yg tukang amik meter tuuuh....bleh mencapai rm5K sebulan..OK! mak down!!

rindu studio jugokkkkkkkkk!

Wedelia Ryo said...

owh, cantik upanya tuan punya blog ni..hehe.. pape pun sy sgt bsetuju dgn kenyataan cik blog yg comey ni.. ^^,

NOOR FATIN said...

tuan blog cantik :P

betol ckp awak. kalau study xsama dgn yang bkerja. huhu

alyaanajwa said...

fara -d : wat da wat?? say it again?? tak brapa dgr...cis cis cis kena pakai sijil SPM eh? ala, saya takde SPM..haha

alyaanajwa said...

wedelia : ahahks...biar tak cumel, janji jangan gedik..eh..takde kaitan.. hehe makasih (wink2)

alyaanajwa said...

Noor fatin : makasih,kurniaan illahi...tudia angkat kren..hakhak..kan kan? study best kan walupon stress ngn lecturer bagai.. adoih...

zihasweet said...

thanks kerna mengingatkan diriku yg semakin lalai ni..ヅ

alyaanajwa said...

zihasweet : no problemo...ingat mengingati amalan mulia..=)

aZwa wiSTa said...

love your post... :-)

akugumbira & riang-riang said...

nice pic.. lama dah x blogwalking nih.. :|

alyaa said...

azwa wista : thanx =)

riang2 : riang ria hari raye! hehe thanx =)