Thursday, November 25, 2010

Camna Nak Pujuk Perempuan?

Sebelum aku pergi lebih kelaut, nak bagi satu soalan cepumas,

Perempuan dan wanita sama ke tak?

Haaa jawab2...adiah? jeng2...(nak g usha kat giant dulu jap)

Mesti ramai dikalangan anda-anda di luar sana terutamanya jejaka (perempuan nak pujuk perempuan senang je..ajak shopping ja..hehe) konpius and kadang-kadang sampai tahap fed ex bila gepren/bini/adik angkat dan sebagainya mula tarik muncung itik. Para jejaka ni tatao cmno nak amek balik ati si perempuan ini.


Nak bagi bunga? Pompuan ni ada alergik pulok?


Nak bagi coklat? Dia cakap tgh diet?


Nak bagi penampo? Yang tu free sangat pulak.


Nak buat video comolot macam budak2 tak cukop umor depan pavi? No NO!


Ok, serius2.

Senang je nak pikat ati pompuan, takyah dok ngarut2 buang duit beli benda ngarut2 seperti patung  beruang berbulu kasar, atau katak comel bermata bulat. Benda tu hanya sementara, sebab luka di lubuk hati masih merah menyala oh jantungku.

Sebelum aku bagi tips, (brapa byk detour dah nih), meh nak bagi sedikit fakta tentang wanita/perempuan.


1. Jika si lelaki mengatakan bahawa "Saya seorang lelaki yang sensitif tao. So you kena jaga sikit bahasa and perangai u dengan i". Bermula dari saat terkeluar perkataan itu dari mulut si lelaki, ketahuilah wahai kaum adam, tahap sensitif seorang lelaki hanyalah 1/10 dari kesensitifan seorang wanita. Tetapi jarang sekali seorang wanita itu untuk menunjukkan rasa kecil hatinya terhadap tingkah laku lelaki itu kerana seorang wanita sememangnya sudah dilatih sejak azali untuk menahan rasa 'sakit' di hati demi orang yang disayangi. (berdasarkan pemerhatian terhadap my own mama)



2. Seorang wanita sentiasa memerlukan perhatian istimewa oleh orang yang disayangi terutamanya ketika berada bersama rakan-rakan lelaki tersebut yang tidak dia kenali. Bukanlah sampai nak kena kepit bawah ketiak sepanjang masa. Walau sesporting and se-rock mna pun seorang perempuan itu, tetapi jika si lelaki lebih banyak bergelak ketawa dengan rakan-rakannya berbanding wanita tersebut, sedikitttt dari isipadu hatinya pasti akan terguris walaupun dia pun tumpang gelak sekaki.




3. Apabila seorang wanita telah menyerahkan sepenuh hatinya kepada seorang lelaki, tiada keinginan dan tidak terdetik langsung untuk minda dan hatinya berfikir tentang betapa seronok dan betapa lebih baiknya lelaki lain.Baik atau buruknya lelaki itu, terima sja la....Diri sendiri pun bukan baik sangat....Tadak masa nak pikir psal laki lain...Buang masa dan imaginasi saja...



4. Perasaan cemburu dan wanita tidak mungkin boleh dipisahkan sampai kiamat sekalipun. Jika anda puji kecantikan perempuan lain di hadapan gf/bini anda, even dia turut mengiyakan pernyataan anda, tetapi di dalam hatinya mesti ada rasa cemburu punyalah even sekecil virus selsema burung. Tak salah nak memuji tetapi kalau dah tiap2 kali ada ja perempuan lain yang lebih cantik dan lebih bergaya, berbody lebih mantap dan sebagainya, selsema burung pun boleh membawa maut. Apa perasaan para jejaka jika wanita anda pula memuji abang jual goreng pisang berkali-kali. Tetiap kali g beli goreng pisang je mesti puji. Samalah konsepnya~ Pendek kata semua orang ada perasaan....



5. Perempuan adalah seorang stalker! Tanyalah mana-mana perempuan, mesti dorang pernah stalk ex bf/laki dorang.Tak kiralah dengan menggunakan medium teknologi atau pun medium homosapien. Mesti ada punyalah kaji selidik 007 yang terjadi.


Enough with the facts, now i shall give u the tips on how to tackle a woman..eh...bukan...How to win back 'your' woman's heart.



Tipsnya adalah :.........................

Jika anda telah mencalarkan hatinya, tak kira lah nipis ke tebal ke calar tu.....Satu je cara


By saying SORRY...........






















Jika dia tidak menghiraukan kekesalan anda.........Just say....

FORGIVE ME.................































Dia pasti akan memaafkan anda (even sebenarnya dia telah memaafkan anda sebelum anda meminta maaf lagi.) Kemudian, untuk memenangi hatinya kembali selamanya.... Just say....


THANK YOU FOR FORGIVING ME......................



-The end-

Lelaki memang payah nak say sorry ngan thank you eh? Kalau tak, takkan sampai ada lagu 'Sorry seems to be the hardest word' yang dinyanyikan oleh para jejaka kacaks dan seorang 'jejaka kacukan'.

Izit?


 *picca courtesy of google image.

19 comments:

saidatul_syamin said...

wahh ! sgt ! nak share kt blog kite boleh ? hehe

alyaanajwa said...

buleh2...silalah =)

Gadisses said...

sbg perempuan, aku baru terasa kebenaran ciri2 yg ko tulis nie... tepat! bak kata pepatah "perempuan mcm kerak nasi, kena slalu siram, lembutlah dia"...

ms.Teddy said...

haha..sume betul..tp klu ak stuck ngn kwn2 bf ak..dia yg kena tarik ak..sbb xberenti berckp

alyaanajwa said...

gadisses : tepat!!! =)

alyaanajwa said...

ms teddy : spesel kes~ hehe

ashraf said...

i like simple blog :)

alyaanajwa said...

ashraf : my blog? tq! rajinlah2 bertandang lagi..hehe

aRuL aSh.. said...

bagus nie..haha

alyaanajwa said...

arul ash : makasih =) sila aplikasi

Budak cumeL. said...

sebagai seorng pompuan..saya setuju 100 per cent!

alyaanajwa said...

budak cumel : sbg seorang perempuan..saya sokong anda! hehe

miss lily said...

1. Jika si lelaki mengatakan bahawa "Saya seorang lelaki yang sensitif tao. So you kena jaga sikit bahasa and perangai u dengan i". Bermula dari saat terkeluar perkataan itu dari mulut si lelaki, ketahuilah wahai kaum adam, tahap sensitif seorang lelaki hanyalah 1/10 dari kesensitifan seorang wanita. Tetapi jarang sekali seorang wanita itu untuk menunjukkan rasa kecil hatinya terhadap tingkah laku lelaki itu kerana seorang wanita sememangnya sudah dilatih sejak azali untuk menahan rasa 'sakit' di hati demi orang yang disayangi. (berdasarkan pemerhatian terhadap my own mama)

sgt setuju sbb pernah terjadi kat diri sendiri....huhuhu....nak share skit kat my blog yer...tq....

alyaanajwa said...

miss lily : ok2..sure! thanx for visiting =)

ザ-sylver-shooter said...

iyaa

skill stalking wanita sangat mengkagumkan..oralalla

~ L.Y.A.N.A~ said...

salam.. nice entry!! minta izin nak copy paste utk email ke hubby..kot2 blh jd lg pndai pujuk lps ni..hehehe

alyaanajwa said...

ザ-sylver-shooter : haha..memang~ lalala

L.Y.A.N.A : orait..buleh2

lavender harum wangi said...

uuuuu~ don't know how to describe my feeling when i read this~ hmmm... sorry seems to be the hardest word?

alyaanajwa said...

lavender harum wangi : yerp...correct!