Monday, July 19, 2010

Sorry I Cant Speak Malay, Cos I am A Malay.....

title entri di atas tidak ada yg salahnya ye....ayat sebegitu adalah purposely wrote untuk menceritakan tentang keadaan sebenar dunia masa kini terutamanya melibatkan public-public figura kita ye. Jangan terkejut dan terus emo pulak terutamanya kepada para kipas susah mati orang tersebut. Dan tidak perlu rasanya anda terus mencari saya di facebook dan melemparkan kata-kata berunsurkan 18 SG dan 18 SX serta terus membuang saya dari senarai rakan-rakan FB anda. You are so immature la in dat case. Sorry to say...ops..semakin lari topik.


Apa yang cuba aku ketengahkan di sini adalah mengenai sedikit sedutan eh petikan akhbar utusan(kalau tak salah) bertarikh 19 Jun 2010 di ruangan Hitz (ala, ruangan gosip2 dan ruangan yang selalunya paling menghabiskan ink sbb cover ruangan ini konpem mempunyai muka penuh seorang wanita/lelaki yang berpakaian tidak penahnya sopan.


Alkisahnya begini, tersebutla kisah petikan akhbar tersebut berbunyi begini (SILA BACA DENGAN NADA SEPERTI TENGAH MENUNGGU MAKANAN DI SAJIKAN DI MEJA MAKAN..tenang bukan?)


"Menyanyikan lagu dalam bahasa melayu merupakan satu cabaran besar buat beliau kerana beliau kurang fasih berbahasa melayu ekoran sejak kecil sering berkomunikasi dalam bahasa inggeris" (cmni la lebih kurang ayatnya...ini adalah terjemahan ayat yang lebih mudah difahami la ye...)


Cuba anda teka, siapakah beliau?

Seorang rakyat malaysia?

Seorang rakyat malaysia berbangsa bukan melayu? ataupun

Adakah seorang rakyat malaysia yang dilahirkan di negara yang mempunyai bahasa perantaraan bukannya bahasa melayu? ataupun

Bukan rakyat malaysia?

Rakyat bangladesh yang menetap di malaysia dan cuba untuk menghasilkan album dalam bahasa malaysia?



Jikalau itulah tekaan anda, anda layak diberikan telur itik kepada diri sendiri. Kerana sesiapa yang masih rasa dia mampu berkomunikasi dalam bahasa malaysia dengan jayanya walaupun paper BM SPM anda hanya berada di tahap yang membolehkan anda tamat pengajian tingkatan 5, MARI KITA HENTAK KEPALA BERAMAI-RAMAI KE DINDING KERANA...


Seorang artis wanita kita yang mempunyai lagu duet bersama seorang artis lelaki hollywood yang mengatakan ayat tersebut. Dan artis itu mempunyai nama MELAYU, ber-binti-kan MELAYU dan bermukakan juga MELAYU. Just i dunno wats her education background la kan smpaikan nak cakap bahasa ibunda sendiri pun tak fasih mengalahkan Valentino Rossi ckp english. Be safe on the road,going to fast is dangerous. Sedikit Iklan tajaan.


I mean, come on la gurl....ko tuh lahir kt europe ke? kot ye pun klu cmtu, takkan la smpai parents ko tak penah ckp bahasa melayu dengan ko, nenek2 ko semua mmg speaking London gak ke ngn ko, cikgu BM skolah ko dulu pun ckp english ke masa nak terangkan tentang novel Julia ataupun Perlumbaan Kedua. Kalau tak salah aku la, nma ayah ko pun masih ber-bin-kan nama melayu, bukannya tiba2 ada Sipolan Bin Ashton Kutcher.Yg tu lain la sikit critanya..maybe boleh dimaafkan sikit. adoila..... sedangkan org Jepun yang aku jumpa masa kempen Go Green kt Jusco Balakong hari tu pun sgt fasih berbahasa Malaysia. Siap dia bangga lagi boleh bertutur dalam bahasa Malaysia dengan fasih sbb dia ckp Bahasa Malaysia adalah bahasa yang paling muda difahami dan dipelajari. OMG...malunya aku~ (aku pulak yang malu....cheh)

Tak salah if artis2 kita neh nak berkembang ke pringkat antarabangsa, in fact we are really proud of ur achievement cos not everybody will ever got the platinum opportunity like you but u have to respect ur very own homeland first and learn how to respect ur own nation precisely. Why u should be ashamed of ur very own language? We will definitely respect u more than ever if u are perfectly well versed in any kind of language yet ur very own root is always on top of any decisions that u've made. Hai la artis.....




Gambar sekadar hiasan....kalau nak tgk gambo yg lebih bernafsu,sila rujuk utusan malaysia bertarikh 19 jun 2010.




p/s : Kalaula yg membacakan petikan akhbar kat aku ketika itu adalah seorang rakyat malaysia bukan berbangsa melayu dan dia membaca dengan kefasihan yang sgt sempurna, aku akan terus mintak talam kt waiter untuk smbunyi muka aku time tu jugak. Aku pun bukan la terer sgt apa jenis bahasa pun, tapi takla smpai nk ckp bahasa ibunda sendiri pun tak reti sbb kononnya sejak kecil bercakap bahasa inggeris di rumah.

8 comments:

Adian said...

ala.. memangla dia xfasih cakap malay.. nama dia kan sexy.

"sexy's my name, hey sexy is my name, oh yeah"

haha

alyaanajwa said...
This comment has been removed by the author.
alyaanajwa said...

cheh..salah lak...i like to play..i i i like to play-ay ewahhh..cak pong cak pong

Si Bohemian said...

Bukan kah gadis itu dibesarkan oleh Pengerusi :) ArabMelayu Bank.....Hmm, dan dulu..bukan kah si gadis itu amat gemar minum TEH TARIK bersama crew-crew nya? Hmm..mungkin dia terlupa agaknya...
Sama-sama kita ingatkan :)

alyaanajwa said...

Bohemian : haaa.. Tu la pasal.. Minum teh tarik pun tak reti ckp melayu, bek mnum ice blended..

sue said...

"Sebab itu dalam album saya, Mizz Nina - What You Waiting For saya selitkan juga lagu-lagu Melayu. Dalam perancangan, saya ingin membuat album penuh berbahasa Melayu, yang bakal menampilkan kolaborasi dengan beberapa artis terkenal tempatan," kata Mizz Nina.

ish.....how can la. cakap selitkan lagu melayu sbb malay, pastu ckp satu cabaran lak. ikhlas ke x minah ni? mak ayah dia x ckp melayu lnsg ke? da boleh da...

mcm ni la...
contoh kita nampak minah pakai top paras pinggang, pastu bila duduk jeans turun smpi nampak suku belahan punggung,

rasa cam nk sound je nape dia xpakai pakaian menutup aurat ikot syariat islam kan,

pastu minah tu jwb "susah, rimas nk pakai tutup2 aurat ni....panas. I da biasa mcm ni dr kecik"

mmg capital F la kan....ckp mcm gaya kau bukan melayu bkn islam. da tu nk salahkan mak ayah xajar hukum hakam agama

haih...rasa2 kan Mizz Nina tu kena blajar makan belacan kut baru pandai ckp melayu

alyaanajwa said...

Fuh panaz panaz... Sabo2 sue.. Agaknya dia ntah ttao pun benda pe blacan tu eh.. Hehe

alyaanajwa said...

Pembetulan terhadap tarikh artikel newspaper. 19 JULAI ye.. Bukan jun.. Huhu