Wednesday, July 15, 2009

Living In Selangor (Pt 3)

sori sori sori...hutang mesti dijelaskan walaopun telah tamat tempoh dengan tambahn bunga2 cinta yang tak dapat dielakkan.

im back on track buddies!!! yeah~ (sounds so~ not me) hahaha

wokeh, dis is da continuation(btol x eja?) from da 1st n 2nd part of my previous entry titled sperti di atas (sila rujuk title entry cos x larat nk repeat balik)

WAT ELSE U NEED..LET CEKODOK!

11 : TABUNG AYAM

12 : TOUCH n GO/ SMART TAG

13 : PEPPERSPRAY/BLADE/KNIFE/SHOTGUN/GRENADE etc. (senjata mempertahankan diri)

14 : PERFUME/DEODORANT or any types of pewangi for body,kereta,rumah dan sebagainya

15 : IMAN YANG TEGUH (amin)

NO 11 is TABUNG AYAM? wat da heck is tabung ayam? budak2 yang hidup sezaman dengan aku mesti tao kewujudan tabung neh..

ala..yg berbentuk ayam jantan(kebiasaannya..sebab ayam betina nmpk kurang cool kot atau terlalu kelihatan seperti 'pisau cukur').. diperbuat daripada bahan tidak mudah dibuka tp mudah dipecahkan ataupun seramik atau porcelein.

tjuannya, mestilah simpan duit..xkan nk simpan ikan di dalam ayam. bukan hapa, just in case of emergency. x salah menabung demi masa depan. sikit-sikit lama-lama boleh beli perabot courts mammoth yg hanya perlu byar nilai kurang dr rm10 sebulan untuk satu set kelengkapan bilik tidur bernilai rm5+++(congak sendiri brapa lama utang tertonggek korang tuh)

tp kenapa tabung ayam?? ok, nothing to be precise actually, suka ati korang la nk pakai haiwan pa pun sebagai simbol penyimpanan duit anda..janji anda simpan la duit syiling korang shari 50sen pun jadi la..sebulan dh rm15, setahun rm180, kalau selama 5 tahun? kan dh rm900..klu 10 tahun? rm1800 beb!! boleh bayar down payment keta wooo~ kan kan? (sori klu aku salah calculation..main congak secara mencangak je neh).. xpun kalu nk bg insaf lagi, duit tuh leh jadi bekalan klu one day ada emergency, misalnya anda eksiden ke pe ke.(insaf2)

*dulu aku ada tabung kancil kaler oren dan biru dr bank BSN yang bila letak duit dia kuar bunyi..spa ada jugak boleh geng!!


we move on to NO 12,TOUCH N GO/SMART TAG

b4 aku explain, nak wat announcement, GOVERNMENT BG 20% REBATE TO Touch n Go USER WHOEVER OVER THE LIMIT OF 80 TIMES FREQUENT USE!! (kan betul aku ckp..najib tuh pak sedara belakang umah aku)

byk kebaikkannya..korang x yah penat2 beratur kt tol yg korang sedia maklum mmg panjang x kira time, ataupun beratur di stesen LRT o KTM untok beli tiket..hanya Touch N Go babeh! unless klu korang ada cita-cita nk ngorat akak/abang kt tol tuh.

tambahan pula,sekarang neh,,tiket wayang leh Touch N Go jugak..parking keta pun begitu..apa lagi? apa lagi? mybe one day, fast fud pun leh Touch N Go je (TOUCH je ye, x yah bayar..hahaha) nice~


NO 13 goes tooo...da PEPPERSPRAY/KNIFE/GRENADE etc... wat i mean is da tools for self defense..ESPECIALLY TO GURLS!!

YES!! DEFINITELY CRUCIAL!! idup kt kota-kota neh, byk la org2 yg x leh dipercayai, dats y Stone Cold Steve Austin slalu bg quote ne "DONT TRUST ANYBODY!!" "D.T.A"

u gurls(want to precise on gurls/lady/women) out there, pls do take care of urself xtra hard...bwk la pepperspray ke mana shaja..kalu xdak pepperspray, singgah kedai mamak mintak cili potong kt dorang, boleh jd weapon gak kdg2.

so many many many types of people out there dat we dint even know wats their intention, their desperation on sumting...SERIOUSLY, learn sum martial arts if possible..paling lekeh pun, blaja la cara nk menjerit dengan kadar volume tertinggi atau desibel tertinggi supaya boleh didengari dari jarak yang di luar jangkauan manusia (anjing boleh dgr a higher decible, who knew anjing polis is nearby..rite?)

ok lah..i guess, stop here first,cos panggilan alam (nature's call) mdh miskol..hehe to b continue again... ENJOY!

5 comments:

zul said...

u back on track alreadY..
baru best nak baca..
nway alyaa,take care 0f urself k..

**part paling best kat simpan duet untuk d/p keta..10 tahun tu~

alyaanajwa said...

hehe tq tq..thnx for reading

zul said...

alwaYs~
result lipice da kluaq??

fievelski said...

cerita pasal touch and go aku teringat chelan...dia bagi kat touch n go dekat awek tol tu then awek itu kebingungan dan last sekali awek tu tolong touch dan pulangkan dekat dia..awkward momment ini berlaku dalam satu jangka waktu yang agak lama kerana kereta farah telahpun meluncur laju 500 meter ke hadapan walaupun farah membayar menggunakan duwet plus kena bukak pintu lagik..*sori fawah, tercerita kondisi bumblebee kuning plak*

Abdull Khair Kamaruddin said...

Penah gn ke pepperspray tu? I pun nk suruh my girlfriend simpan satu.huhu...